Uitleg bierpakketten

Proost! Je gaat lekkere bieren proeven. We helpen je een stukje op weg!

 

Meer over het bier

Je kunt naar de specifieke pagina's per biersoort via onderstaande links. 

 

Meer weten over proeven

Maar je kunt ook verder scrollen op deze pagina voor meer informatie over het proeven!

 

Bierproeven

In bier zitten veel verschillende geuren en smaken. Deze komen vrij op verschillende temperaturen. 

Daarnaast moet je bier (in tegenstelling tot wijn) doorslikken. Een deel van de smaak en geur komt namelijk via de neus weer terug. Complexe smaken herken je alleen op deze manier. 

 

Voor de geoefende en enthousiaste proever is het mogelijk om een smaakwiel te gebruiken om de smaak te identificeren. Stel je proeft iets geroosterd. Wat proef je dan? Is het karamel of gebrande koffiebonen? Je proeft fruit. Wat voor fruit? Geel fruit of rood fruit? Proef je banaan of meloen? 

 

Een paar handige tips op een rij voor het proeven van bier:

  • Proef je bier op verschillende temperaturen. Laat het biertje even opwarmen en je zult andere smaken herkennen. Zet de bieren in ieder geval een dag van te voren even in de koelkast.
  • Iedereen kan iets anders proeven. Probeer samen te herkennen en te benoemen. Opeens zal de andere het ook herkennen
  • Het doorslikken van bier is belangrijk om alle smaken en geuren te herkennen
  • Noteer van jezelf wanneer je proeft. Er is een verschil in smaak en geur wanneer je dit in de middag of avond doet. 
  • Lekker een hapje bij de proeverij. Wie wil dat nou niet. Zeker doen ook. Maar om alle smaken te herkennen zal dit wel invloed hebben. 
  • Ga vooral lekker genieten van de bieren! 

Ideale glazen om bier te proeven

Tijdens het bierproeven is jouw glas essentieel. Gebruik geen fluitje of een regulier bierglas. Voor een proeverij is dat te groot en een glas heeft invloed op de geur en smaak van het bier. 

 

Gebruik speciaal ontworpen bierproefglazen. Heb je die niet? Je kunt ook heel goed een wijnglas gebruiken. 

 

Voor de geoefende bierproever: zorg er voor dat je een glas hebt met een brede bovenkant. Hierdoor verspreid het bier zich over alle smaakreceptoren van de tong. Waardoor je alle smaakassociaties kan herkennen. 

 

Belangrijkste is een schoon glas. Tip: zie je luchtbelletjes aan de zijkanten van het glas? Dan is dit glas niet schoon!

Wat zie je?

Bier is te herkennen aan de kleur. De EBC waarde. Deze loopt van 1 t/m 300+.  Hoe hoger deze waarde des te donkerder het bier. Dus een EBC waarde van 4 (lichtgeel) is kenmerkend voor Pils en witbier waar een EBC waarde van 70+ (zwart) kenmerkend is voor Stout bier. Kijk dus goed naar de kleur van het bier. Dan vallen er al heel wat stijlen af!

Kleur Bier
Geel Pils, Witbier, Session
Donkergeel/blond Blond, IPA, Weizen, Saison
Goud Special Belge, Geuze, Tripel
Amber/Koper Dubbel, Bock
Donker Rood/Bruin Porter, Quadrupel
Zwart (Russian Imperal) (Pastry) Stout

Proef formulier

 

Met alle informatie is het nu de beurt aan jou(jullie). Pak ons proefformulier erbij die je bij ons pakket hebt ontvangen. Heel veel succes met proeven.

 

Wil je een uitgebreider proefformulier of wil je er nog een paar extra? Geen probleem? Stuur even een contactverzoek en we sturen er Gelijk eentje naar je op!